Semlor

SEMLEDEG:

  • 1 st ägg
  • 50 g jästför söta degar
  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 tsk hjorthornssalt
  • knappt 1 liter vetemjöl
  • eller  dinkelmjöl
  • PENSLING:
    1 st ägg

    FYLLNING:

  • mandelmassa
  • eller  kokosmassa
  • lite mjölk

  • GARNERING:

  • vispgrädde
  • florsocker

  • GÖR SÅ HÄR:

    Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir lite varmare än kylskåpskallt.

    Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.

    Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.

    Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

    Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 14 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.

    Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 225-250 grader i 8-10 minuter. Låt bullarna kallna.

    FYLLNING MED MANDELMASSA:

    Skär av locken. Ta så mycket mandelmassa du vill ha, gröp ur endel av inkråmet och blanda detta. Värm mjölken (ungefär några matskedar räcker). Häll på lite mjölk så att det går att röra till en smidig röra. Lägg röran i hålen i bullarna.


    GARNERING:
    Vispa grädden. Det går åt ungefär ½ dl grädde per semla. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker



    Kommentarer


    Kommentera inlägget här:


    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0